Saturday, January 2, 2010

Кога и защо е необходима смяна на летните гуми със зимни?

Смяната на сезоните и особено настъпването на зимния сезон е много деликатен момент в шофирането. Освен това излизайки на пътя, вие носите отговорност, както за себе и спътниците си, така и за другите хора на пътя. Много шофьори до последно отлагат смяната на летните гуми със зимни и това понякога може да доведе до неприятни последици на пътя. Най-вече защото в последните години падането на снега ни изненадва постоянно. И за да не сте изненадани по-добре сменете гумите си навреме, още при първите прогнози за снеговалеж. Защо е необходимо да се сменят летните гуми със зимни такива? Тъй като през зимата температурите падат, въздухът в по-студен, а оттам изстива и настилката по пътищата, много често дори замръзва. В този случай, ако карате с летни гуми, които нямат почти никакви грайфери, може да изпитате сериозни затруднения при предвижването.

От друга страна зимните гуми са създадени с големи, дебели грайфери, които спомагат за по-доброто сцепление между гумата и асфалтовата настилка без значение дали е мокра, замръзнала или затрупана със сняг. Много от катастрофите, ставащи по нашите пътища през последните години са именно поради немарливост на шофьорите при поддръжката на автомобила и по-специално заради несменените навреме гуми. Така че, ако искате да стигнете живи и здрави, а и изобщо да ви допуснат да се движите по пътищата е добре да помислите навреме за смяна на гумите на вашият автомобил.

Смяната става в началото на зимния сезон или най-добре, когато вече есенните валежи са често явление, падането на температурите пък често може да означава, че всеки момент може да ни изненада и снегът. Смяната се извършва задължително от механик, затова не се опитвайте да се правите на майстор, дори да ви се иска да спестите някой лев. По-добре живи и добре обезопасени, отколкото потрошени или дори още по-зле с неправилно поставени гуми.

No comments:

Post a Comment