Sunday, November 15, 2009

ЕПОХАТА НА ДЖАЗА И АВТОМОБИЛИТЕ

Икономическият подем в Америка, който дос­тига своя връх през 20-те години на XX в., става причина за възникване на нови стилове и форми във всички области на културата. Една от най-известните подобни форми е без съмнение джа­зът, който дава названието на целия този период, известен и днес като „ерата на джаза". Линдберг се отнася с абсолютно безразличие към събити­ята около себе си и не изпитва никакво влечение към шумните забавления на връстниците си.Това обаче не означава, че настъпващите промени не повлияват и неговия живот. Проспериращото общество има много свободно време за развле­чения, което позволява на Линдберг да насочи вниманието си към автомобилите. Любителите на приключенията в Америка по това време гле­дат на скоростта като на вид забавление и мла­дежите са запалени почитатели на автомобилните и мотоциклет­ните състезания. Самият Линдберг обожава мото­циклетите още от студентските си години. Джазът и автомобилите се превръщат в символ на една епоха, чиято отличителна черта е страстта към скоростта.
Самолетите, от друга страна, все още се въз­приемат като нещо твърде опасно и на тях не се гледа като на средство за превоз на пътници и стоки. Богаташите обаче започват да си купу­ват лични самолети, които използват основно за кратки пътешествия за развлечение. Дори и обикновените хора, които не могат да си поз­волят собствен самолет, наблюдават с интерес авиационните представления, когато те идват в града им. През 20-те години на XX в. в Съедине­ните щати има достатъчно заможни хора, които с желание плащат немалки суми, за да имат въз­можност да присъстват на подобни шоу про­грами, и това е причината Линдберг да печели достатъчно като участник в тях.
Науката и скоростта са двата най-печеливши сектора през тези години и Чарлз Линдберг се насочва към тях, пренебрегвайки някои морални страни на този въпрос, което мнозина около него не одобряват. Така той се превръща в личност, чието име се свързва с всичко значимо за тога­вашното обществ

No comments:

Post a Comment