Sunday, February 21, 2010

Основните и най-важни части за един автомобил

Притежанието на автомобил е голяма отговорност. Имате ли кола все едно имате още едно дете. Трябва да се извършват годишни прегледи, застраховки, закупуване на винетки, постоянно да се инвестира в закупуване на гориво, на части, когато се повреди и така нататък. С право са казали хората, че колата е още един член на семейството.
Чудели ли сте се обаче, кои частите на един автомобил, които я карат да върви, които са най-важни за нея? Кои са нейното сърце и душа?
Започваме от двигателя, без който няма да има никакво движение. Разбира се той заедно с акумулатора помага на автомобила да бъде това, което е, акумулатора е този, който дава ток, мощност на двигателя да проработи.

Друг важен елемент от колата е спирачната система. Ако един автомобил не разполага с изправна спирачна система, то тогава той практически става неуправляем. Няма как да спрете, не бива да карате с много висока скорост, защото всяко спиране би означавало смърт за вас и спътниците ви. Спирачките всъщност са пълни с течност, която се нарича спирачна течност, и която е отговорна за правилното и плавно спиране на автомобила. Да срежете спирачките означава да се пробият маркучите и да се остави течността да изтече.

Гумите са също много важен съставен елемент на колата – карането с грешните гуми по време на зимния сезон например, може да ви донесе редица проблеми, и то понякога могат да ви костват живота и здравето. Летните гуми, които са по-малък грайфер са абсолютно несъвместими с настилките през зимния сезон, които се покриват в повечето случаи с лед и вода и при една висока скорост, с летни гуми, колата става неуправляема. Летните гуми се подменят в началото на зимата, дори и да няма сняг за всеки случай.
Маслото също е много важно, защото то е това, което смазва вътрешността на акумулатора, нямате ли масло, той може да изгори и да ви остави на средата на пътя. Маслото се сменя веднъж годишно.

No comments:

Post a Comment